Главная Мой профиль Регистрация Выход Вход
Мой сайт
Вторник
22.7.2025
08:23
Приветствую Вас Гость | RSS ВходРегистрацияГлавная
Меню сайта
Мини-чат
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 1
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Январь » 16 » Вина :: Най добрите бели вина
04:43

Вина :: Най добрите бели вина





най добрите бели вина
Доннафугата, Сицилия

ЗА ИЗБАТА

www.donnafugata.it

Ето едно име, което говори за Сицилия

Вината на Donnafugata представляват вълнуващ прочит на Сицилия и нейия дух. Избата е създадена на романтичния италиански остров от предприемчива фамилия със 150-годишен опит в качествените вина. Семейната традиция се поддържа от Джакомо Рало, съпругата му Габриела, дъщерята Жозе и сина им Антонио, като най-важното за тях е вниманието към детайлите и хармонията между човек и природа. Историята на Donnafugata започва през 1983 в семейната изба на Рало в Марсала и лозовите масиви на „Контеса Ентелина“, в сърцето на Западна Сицилия. През 1989 Donnafugata се установява и на остров Пантелерия, където започва производството на благородно сладки вина.
Името и логото на винарната са знак на почит към сицилианската история и култура, в които се вплитат съдбата на една бягаща кралица и известният роман Гепардът (Il Gattopardo).
Името Donnafugata (Доннафугата) буквално означава „жена в полет” и се свързва с историята на Мария Каролина, жена на Фердинанд IV Бурбонски, който бяга от Неапол в първите години след 1800 год, при пристигането на частите на Наполеон, търсейки убежище в частта от Сицилия, където сега се намират лозята. Случката вдъхновява за създаването на логото - образа на женска глава с развяна от вятъра коса, който се намира на всяка бутилка.
Сицилианския автор Джузепе Томази ди Лампедуза, в романът си "Гепардът", назовава имението на принц Салина „Доннафугата”. Имението е мястото, където е била останала кралицата и в което сега се намират лозовите масиви на винарната.
Доннафугата търси да постигне съвършенсто с първокачествени вина чрез отделяне на особено внимание и усърдни грижи към всеки детайл: на лозята, в избите, във взаимоотношенията си с околната среда. Изключително качество, е предприемаческият стил, който отразява философията на компанията. В Доннафугата вярват, че великите вина отразяват земята, от която произлизат. Естеството на почви, изложение, надморска височина, климат и лозя са основните променливи при произвоство на вина, които показват принадлежността им към определен тероари.
След избора на подходящо грозде за тероара, целенасочените лозарски техники внимателно и чувствително „четат” лозята при взаимодействието им с околната среда, за да довеват гроздето до своеобразен връх на качеството. Честите дегустации на място, дават възможност за избиране на най-подходящото време за бране на всеки отделен масив.
Процесите на винификация използват прости технологии, които запазват целостта на гроздето, гроздовата мъст и виното. Чрез редовни дегустации, технолозите проверяват сетивните цели, свързани с плодовете и тероара. Постоянното участие в процесите във винарната и избата, и прецизното винарство година след година, затвърждават границите на качеството. Персоналът се състои от тясно разботещи един с друг експерти(аргономи, енолози, мениджъри по контрол на качеството, специалисти в избата и на лозята), които съпровождат производствения процес, за да подсигурят, че природата се развива в най-добрата посока.


Контеса Ентелина


Имението Контеса Ентелина се намира в чаровната провинция на западна Сицилия, където лозята са неразрелна част от пейзажа.
Доннафугата отглежда, в седем различни тероара, множестово местни и международни сортове грозде. Винопроизводителите решават да подобрят качеството на отделните черти (почва, надморска височина, изложение) на различните региони и да произвеждат вина с отчетлива индивидуалност, плодов характер, елегантност и финес.


Пантелериа


На Пантелериа винарната и винените масиви на Доннафугата се смесват хармонично с пейзажа и уникалната селскостопанска обстановка на острова.
Островът, който е с вулканичен произход и е разположен между Сицилия и Африка, е съвършен пример за „героично” лозарство. Пейзажът показва тежкия труд, който е бил необходим, за да се създадът терасовидните парцели и сухите каменни стени, за да могат да култивират лозя, върху оформените от вятъра полета подходящи за грозде. Лозовите полета на Доннафугата, където се отглежда сорта Дзибибо, познат още като Александрийски мускат, се намират в 11 области (contrade) на острова, които се различават по състав на почвата, надморска височина, изложение и възраст на лозовите растения(някой от тях са на повече от 100 години).
Винарната в областта Камма, която е пример за устойчива архитектура/устройство, разполага с високотехнологична обурудване. Александрийският мускат, който се бере в различните области на острова, се обработва поотделно, за да се подчертаят и подсилят многото и различни качества на тероарите, в които е родено гроздето.


Марсала


Старата семейна изба е стратегическа точка за компанията. Място, където вината на Доннафугата се избистрят, усъвършенстват и бутилират.
Избата Марсала, построена през 1851 год, е жив пример за индустриална археология. Оформлението ‘baglio’(лъч), типично за Средиземноморски склад е запазено, като се характеризира и с просторния двор, който се украсява от цитрусови и маслинови дръвчета, както и фермови дървени конструкции на тавана, дело на майстори дърводелци от отминали времена. Днес в избата се помещава динамично и продуктивно предприятие, което се стреми съм съвършенство. Тук продуктите на Контеса Ентелина и Пантелериа се смесват, за да се пречисти и избистри виното (в метални и бетонни контейнери или дъбови бъчви) и да се бутилира. Тези процеси се извършват чрез прости технологии и с деликатно внимание към присъщите качества на мъстта и виното. И тъй като контролът на температура е изключително важен за всеки етап от производството, избата има климатизация, изолирани стаи за максимално енергоспестяване. Също в съответствие с политиката за околната среда на избата, подземната стая за вино, отлежаващо в бъчви тип Барик, е издълбана от туф (пореста вулканична скала).


Устойчиво развитие


Доннафугата, посветена в производството на първокачествено вино, се обвързва със задължението да провежда екологична политика и да спомага за културното развитие на региона. Устойчив бизнес с поглед устремен към бъдещето.


Култура и солидарност


Доннафугата от много години подкрепя множество проекти, които популяризират както културата, така и територията – археологически разкопки, литературни награди, солидарност и микрокредитиране на проекти.

Доннафугата, Сицилия

Ben Rye - десертно вино

www.donnafugata.it

Ben Ry 2009, най-награждаваното сицилианско вино.

Donnafugata's Passito di Pantelleria получава отличия от най-престижните италиански и чуждестранни водещи винари, утвърждавайки го като първенец на едно първокласно лозарство.

Ben Ry отново е едно от сицилианските и италиански вина, получили най-голямо одобрение от критиците: "Son of the Wind", реколта 2009, е едно от

най-високо награждаваните някога, потвърждавайки статуса си на първенец на първокласното лозарство.

Най-големите италиански и чуждестранни водещи винари и списания за 2012 дават превъзходни оценки на Donnafugata's Ben Ry, поставяйки това натурално сладко вино сред най-добрите в историята. Сред тази богата колкция от оценки са Tre Bicchieri от Gambero Rosso, 94/100 рейтинг от Wine Spectator, други 94/100 от Guida ai Migliori Vini d'Italia ("баланс и богатство на целостта"), и 93/100 от Wine Advocate ("екстровертен Ben Ry пълен с характер").

Мненията и оценките величаят едно вино, което е символ на сицилианското винарство. "Ben Ry, 2009", казва Хосе Рало, съсобственик на Donnafugata, "е перфектен брак между екстремния характер на остров Пантелерия и точните агрономически и енологични решения".

Резултатът е Ben Ry 2009, отличително с хармония и елегантност: към носа то се отваря с интензивни нотки на кайсия, смокиня, фурми, захаросани цитрусови плодове и средиземноморски макуис /храсти, характерни за този регион/. В устата сладостта му е съвършено устойчива чрез жизнената свежест и минералност. Трайността на аромата му е изключително дълга. Това е едно вино с изключителна сложност, икона на първокласното лозарство на Пантелерия.

Доннафугата Ben Ry 2010 е фантастично!


Всички винени справочници за 2013 са единодушни за неговото превъзходство.
Антонио Рало: „ Задоволителен резултат за Ben Ry Passito di Pantelleria,
за нашата винарна и героичното лозарство на острова“
Сравнявайки и съпоставяйки оценките дадени от различните винени наръчници за 2013,
Ben Ry 2010 на Доннафугата е с най-висок резултат в класирането, заедно с Amarone della Valpolicella 2005 на Bertani.
Редки са случаите, когато всички винени справочници са единодушни за качествата на дадено вино, въпреки различните предпочитания и методи на оценяване на дегустаторските екипи.
Осем от най-четените справочници на Италия дават единогласни похвали на Ben Ry Passito di Pantelleria 2010 DOP (Защитено наименование за произход):
Изключителен резултат!
Ben Ry на Доннафугата е емблематична утвърдена марка италианското вино, със спечелени безброй национални и международни награди през последните 20 години.
Ben Ry помита подиума със следните оценки: „Tre Bicchieri“ от „Ръководставо за италиански вина“ на Gambero Rosso – италианската библия на вината;
„Cinque grappoli“ от Bibenda – Наръчник, за хай-дбрите вина и ресторанти в Италия, публикувано от AIS Rome; оценка„Vino Slow“ от наръчника Slow Wine на организация
Slow Food; рейтинг „Super Tre Stelle Blu“ от ръководстото на I Vini di Veronelli (Вина от Веронели); „Eccellenza“ от L’Espresso’s Vini d’Italia; рейтинг „Corona“ от
ръководството на Touring Club Vini Buoni d’Italiа, включително и наредено между Топ 100 на „D’Agata & Comparini – справочник за най-добрите вина в Италия“;
оценка 95/100 от „Годишник на най-добрите италиански вина на Luca Maroni“, 95/100 от „Топ 100 вина на годината“ на Wine Enthusiast.
„Ние сме щастливи за нашето Ben Ry, което за пореден път успява да привлече голямо внимание и високи мнения от най-добрите критици във винената индустрия, за себе си и за остров Пантелерия ", казва Антонио Рало, шеф на производството в Donnafugata. "Достоен резултат за Passito di Pantelleria и лозарството в екстремни условия, чието дете е то".
Към Италианските винени справочници се присъединява и списание Traveller, което нарежда Ben Ry сред 10-те топ винени атракции, „причина да бъде посетен“ регионът, от която идва.
Това, което прави успеха на Ben Ry пълен, са мнеинията в интернет. На vinievino.com, почитателите на вино могат да гласуват, за своя фаворит измежду топ 10-те предпочитания на винените справочници: Ben Ry 2010 в момента е на първо място, последвано от Barbaresco 2008 от Gaja и Barolo Monfortino Riserva 2004 на Conterno.
И последно, но не последно място, Ben Ry е един от финалистите за Най-добро бяло десертно вино в категория луксози вина на www.smooth.com, най-голямата онлайн общност на почитатели на вино, с повече от милион регистриране потребители.



Источник: winebox.bg
Просмотров: 312 | Добавил: mdethaver | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Январь 2014  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Copyright MyCorp © 2025
    Бесплатный хостинг uCoz